Zlatnu dolinu proglasiti ekološkom zonom


POŽEGA – Danski poduzetnik hrvatskih korijena Kruno Kaić, koji je rođen i odrastao u požeškom kraju(Trenkovo), došao je na zanimljivu ideju koja je vezana uz razvoj Požeške kotline.

-Došla mi je zamisao da predložim proglašenje Zlatne doline u eko zonu što znači da bi se stvorilo cjelovito u ekološko područje – izjavio je za pozega.eu Kruno Kaić.

Nadalje smatra da se to se ne može ostvari najednom ali može da se najprije proglase dijelovi doline ekološkim kao recimo vinogradi Ive Enjingija, područja šuma Požeške gore i Dilj gore i drugo. Stoga bi trebalo prezentirati i popularizirati ekologiju i iskustva već postojećih domaćinstava koja ekološki uzgajaju usjeve ili imaju stočni fond.

-Gospodarstvenici bi imali mogućnosti plasiranja svojih proizvoda na globalno tržište pod tim sloganom recimo od zdravog bilja pa do stoke i ostalih proizvoda – nastavlja Kuno Kaić, a donošenje odluke o proglašenju ekološkom zonom bi značilo da smo zdravo područje ne samo za proizvodnju već i za življenje što donosi mogućnosti za pravi marketinški koncept cijele doline, pa bi bili prepoznatljivi u u svijetu.

Najavio je prenošenje danskih iskustava u razvoju ekološke proizvodnje, a stručnjaci zapadnoeuropskih zemalja procjenjuju da je budućnost u tomu jer primjeri drugih govore da je u početku eko proizvodnje bilo malo zainteresiranih, no da se kasnije stvori na tisuće hektara eko poljoprivrede.

Evo pokazatelja koji govore u prilog razvoju ekološke proizvodnje kod nas. Ta prodaja proizvoda u trgovinama u Europi 2015. godine je iznosila 8 posto cjelokupne prodaje, a tolika je potrošnja i u Danskoj.

Nadalje u Danskoj ima oko 2600 ekoloških poljoprivrednih gospodarstava, 705 gospodarstava imaju zemljište površine manje od 100 hektara, a oko 205 ima između 30 i 100 hektara obradive površine.

Vidljivo je nadalje da sve više poljoprivrednika prelazi na eko proizvodnju i da zadnjih godine interes za nju stalno raste.

/Foto: Ilustracija, D.K., pozega.eu/


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Naša adresa

Posjeta na stranici

Pratite nas na:

Ruševo 136, 34350 Čaglin

© 2017 by GoldenValleyCroatia, izrada i web design by Danijel Emić