March 25, 2017

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Dječak kojem je pripala čast dolazi iz Ruševa

March 3, 2017

POŽEGA – Kada je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prije dva dana svoj predsjednički ured „selila“ u Požegu, među prvima s kojima se pozdravila stajao je dječak u odijelu. On je toga dana, naime, imao važnu zadaću, a to je podizanje zastave uz intoniranje hrvatske himne. Zadatak je obavio besprijekorno, a nas je zanimalo tko je dječak kojem je pripala čast, ali i obveza podići hrvatsku zastavu u čast dolaska predsjednice Grabar Kitarović u Požegu?

 

Riječ je o Luki Ligenzi iz najudaljenijeg i zasigurno najsiromašnijeg dijela Požeško-slavonske županije. Učenik je 8.b razreda čaglinske osnovne škole, porijeklom iz Ruševa.

 

– Kada je u školu došao poziv da odaberemo učenika koji će podizati državnu zastavu za vrijeme intoniranja himne, vjeroučitelj Krunoslav Pečur predložio je učenika Luku. Obojica su povjereni zadatak shvatili izuzetno ozbiljno i dan prije dolaska Predsjednice uvježbavali su podizanje zastave kako bi pravovremeno, prateći izvođenje himne, i zastava bila podignuta – kažu nam nastavnici OŠ Stjepana Radića u Čaglinu. Dodaju da je Luka skroman dječak, odličan učenik, samozatajan i vrlo pristojan. Osim redovitih školskih obveza, rekreativno igra nogomet te sudjeluje u sportskim natjecanjima u Županiji u sastavu ŠSD Kune.

Luka je rođen 25.rujna 2002. u Požegi. Niže razrede osnovne škole pohađao je u Ruševu, a od 5. razreda je u matičnoj školi.

 

 

– S roditeljima živim u Ruševu. Kao i većina mojih školskih prijatelja svako jutro ustajem u 6 sati kako bi stigao u školu, a kući dolazim iza 14 sati. Otac Marijan je zaposlen u Slavonskom Brodu kao bagerist u tvrtki za održavanje cesta. Majka Ružica je domaćica. Imam dva starija brata. Marijan se posvetio duhovnom životu i u Rijeci je u Postulaturi. To je prvi stupanj u početnom odgoju u franjevačkom redu te će jednog dana postati svećenik. Ivan je učenik Poljoprivredno-prehrambene škole, ide u 3. razred za zanimanje agroturistički tehničar. Trenutno stanuje u Kolegiju Požeške biskupije u Požegi. Najdraži su mi predmeti hrvatski jezik i povijest, no nisam još odlučio koju ću srednju školu upisati. – kaže nam Luka.

Luka i njegova braća su od malena odgajani da budu vrijedni i skromni te žive Evanđelje i provode ga u djelo. Ljubav prema vjeri i Domovini su im usadili vrijedni i pošteni roditelji, majka, koja dolazi iz brojne katoličke obitelji s desetero djece i otac Marijan koji ima starijeg brata i mlađu sestru.

 

– Luka je dijete koje nikada ni s kim nije došao ni u najmanji sukob, uvijek pristojno pozdravi starije i suučenike te je izuzetna čast i ponos imati ga u školi. Luki želimo svu sreću u daljnjem životu, i školovanju, da izabere poziv koji želi i voli te ostane raditi i djelovati u voljenoj i jedinoj nam Domovini – s puno nam ponosa kaže pedagoginja u OŠ Čaglin prof. Ljilja Đurđević.

 

 

Tekst u cijelosti prenosi PožegaPortal.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Naša adresa

Posjeta na stranici

Pratite nas na:

Ruševo 136, 34350 Čaglin

© 2017 by GoldenValleyCroatia, izrada i web design by Danijel Emić